Jeden svět a témata lidskosti opět zavítali do Chrudimi. Filmy otevřely debatu o spolupráci


Datum publikace: 24.04.2017

Jeden svět 2017 v Chrudimi | FOTO: Archiv Šance pro Tebe

Nejen Praha, ale i další čtyři desítky českých měst, jsou pravidelnými hostiteli filmového festivu Jeden svět. Chrudim se mezi ostaními stala už stálicí a spolek Šance pro Tebe se tak už po jedenácté chopil organizace chrudimské části festivalu. Celostátním organizátorem 19. ročníku Jednoho světa je obecně prospěšná společnost Člověk v tísni a ta jako každý rok vtiskla filmové přehlídce stěžejní téma – bylo jím „umění spolupráce“.

Letos po jedenácté v řadě zpestřil jarní kulturní nabídku města Chrudim celostátní filmový festival Jeden svět. Přinesl snímky s výraznou lidskoprávní tématikou a podtitulem „umění spolupráce“. „Spolupráce je především vzájemná komunikace a sdílení. Zvykli jsme si, že slovo sdílet znamená rychle poslat dál příspěvek na Facebooku, který jsme si ani pořádně nepřečetli. Vraťme se k původnímu smyslu slova sdílení. Znamená to dělit se, být ochoten sám sobě něco upřít a zvažovat důsledky své volby pro ostatní,“ uvedla ředitelka celorepublikové části festivalu Jeden svět Hana Kulhánková. „Spolupráce není samozřejmost. Je to schopnost, kterou se postupně učíme. V poslední době se ale spolupráce stala uměním a ovládá ji jen málokdo,“ doplnila ještě Hana Kulhánková k vizi filmové přehlídky.

Tři nabité dny festivalového dění v Agoře 

V Chrudimi se festival odehrál tradičně v prostorách domu Agora, kousek od náměstí, kde od pátku 31. března do neděle 2. dubna probíhal hlavní program. „Letošní ročník jsme zahájili francouzským snímkem We Are Humanity, ve kterém se štábu podařilo proniknout opravdu blízko k příslušníkům kmene Džarawa. Žijí na Andamanských ostrovech, a přestože se je snaží indická vláda asimilovat, stále si chrání vlastní způsob života před davy turistů a prodejci alkoholu a tabáku. Tvůrci ve filmu zachytili  svět, v němž jsou lidé ještě svobodní a nepodmíněně  šťastní, tak jak by si to přál nejeden z nás,“ popsala hlavní organizátorka chrudimské části Jednoho světa Michaela Doležalová. 

Zahájení Jednoho světa v Chrudimi předznamenala dopolední akce na Resslově náměstí. Dobrovolníci na ní zvali veřejnost nejen na filmy a debaty po promítání, ale velká část programu a aktivit byla věnována dětem. 

Slavnostní zahájení se uskutečnilo v podvečer v Agoře a festival do chrudimského světa pomohli vypustit místostarosta města Michal Tejkl, za Šanci pro Tebe ředitelka Sophie Dvořáková a za Člověka v tísni Martina Novotná. Večerem provedl Míra Novotný a bubenické uskupení Drum For Fun. 

Na chudimský Jeden svět se do Agory vypravilo téměř pět stovek návštěvníků

Agora se tedy i v letošním roce stala hlavním festivalovým stánkem pro veřejnost. Zavítala sem stovka filmových nadšenců z řad veřejnosti. Čekalo na ně devět filmů a následných debat. 

„Sobotní dokument „Děti online“, od české režisérky Kateřiny Hager, ukázal na portrétech tří dětí, jak těžké je dospívání i výchova v době, kdy se většina zábavy i hrozeb přesunula do kyberprostoru,“ naznačila téma jednoho z úspěšných festivalových snímků z české produkce Michaela Doležalová. Z nedělního programu se pak nejvíce zajímavý jevil film Pavla Jurdy s názvem „Jmenuji se Hladový bizon“. Hovoří se v něm o světě nevidomého hrdiny Jana, jemuž hrozí i ztráta sluchu, miluje ovšem kovbojky a tak podnikne cestu do Ameriky za náčelníkem kmene Navajo, který mu má pomocí rituálu zlepšit sluch. „Film není v první řadě o slepotě, ale o veliké touze po životě,“ doplnila Michaela Doležalová.  

Jeden svět pro školy

„Festival Jeden svět rozšiřuje kulturní nabídku města Chrudim, ale především otevírá dialog nad často opomíjenými tématy. Chceme tak podpořit aktivní občanský postoj i možnosti neformálního vzdělávání,“ uvádějí organizátoři Jednoho světa. 

To se už roky osvědčuje především při školních projekcích. V letošním roce začaly už v pondělí před oficiálním zahájením festivalu pro veřejnost. Pro mladší publikum se promítalo až do 6. dubna a Agoru na projekcích pro školy navštívilo 369 žáků a studentů z celkem sedmi škol z Chrudimi a blízkého okolí. Letos dokonce tři projekce cestovaly do základní školy v Nasavrkách a v Zaječicích. 

Filmový festival Jeden svět 2017 v Chrudimi podpořilo město Chrudim částkou a Pardubický kraj. 

 

Kontakt pro novináře: 

Za organizátory chrudimské části festivalu: Michaela Doležalová, email: , tel.: 728 949 989

PR a komunikace: Mgr. Veronika Volejníková, 603 837928,  


Zahájení festivalu Jeden svět 2017 v Chrudimi | FOTO: Archiv Šance pro Tebe
Zahájení festivalu Jeden svět 2017 v Chrudimi | FOTO: Archiv Šance pro Tebe
Dopolední program festivalu Jeden svět 2017 v Chrudimi na náměstí | FOTO: Archiv Šance pro Tebe
Dopolední program festivalu Jeden svět 2017 v Chrudimi na náměstí | FOTO: Archiv Šance pro Tebe
Zahájení festivalu Jeden svět 2017 v Chrudimi | FOTO: Archiv Šance pro Tebe
Zahájení festivalu Jeden svět 2017 v Chrudimi | FOTO: Archiv Šance pro Tebe
Jeden svět 2017 v Chrudimi | FOTO: Archiv Šance pro Tebe
Jeden svět 2017 v Chrudimi | FOTO: Archiv Šance pro Tebe

Rychlý kontakt

Šance pro Tebe
Štěpánkova 92, Chrudim 537 01
Tel.: 469 623 501
E-mail: sance@sance.chrudim.cz

                                 
                       

                       

              

vyrobil INET-SERVIS.CZ | 2013

Copyright Šance pro Tebe, 2017  

tel: 469 623 501, e-mail: sance@sance.chrudim.cz